Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?

Goed, je gaat dus solliciteren. Je hebt een leuke functie in de techniek gevonden en nu moet je dus een sollicitatiebrief schrijven. Paniek! Hoe schrijf je een sollicitatiebrief? Eén waarmee je indruk maakt en uitgenodigd wordt op een sollicitatiegesprek. Hoe onderscheid je jezelf, zodat jouw sollicitatiebrief niet in de prullenbak belandt en het solliciteren een succes wordt? Nou, met déze tips.

Waarom een sollicitatiebrief?
Een sollicitatiebrief is een brief waarin je schrijft dat je graag in aanmerking wilt komen voor een technische functie bij een bedrijf. Omdat alleen je cv sturen vast nog wat vragen oplevert, stuur je er bij het solliciteren dus ook een brief bij. Nou ja, brief. Het is negen van de tien keer gewoon een mail. In de sollicitatiebrief vertel je wie je bent, wat je kunt en waarom jij de geschikte kandidaat bent voor deze job.

Opbouw sollicitatiebrief
Zeker als je voor het eerst gaat solliciteren heb je vast met een heleboel vragen. Hoe begin je een sollicitatiebrief? Wat is een goede afsluiter? En hoe bouw je die motivatiebrief op? Nou, zo:

Begin je sollicitatiebrief met een aanhef. Zoek uit bij wie je brief uiteindelijk terechtkomt. En spreek hem of haar direct aan. Met “Beste [VOORNAAM, ACHTERNAAM]” zit je altijd goed. Open de eerste alinea van je sollicitatiebrief met een ijzersterke openingszin. Trek de aandacht! En dat doe je met een zin als: “Laat ik meteen maar met de deur in huis vallen. Ik wil deze baan. Waarom? Omdat ik bij jullie mijn kennis van civiele techniek kan inzetten. Van alles wat, maar ook heel gericht en dat zie ik wel zitten.” Solliciteren met pit, zeg maar. Daar houden bedrijven van.

Vertel in de volgende alinea’s iets over jezelf. Over wie je bent, wat je doet, waar je goed in bent en waarom jij geschikt bent voor de baan. Maar geef ook aan wat je nog graag zou willen leren.

In de afsluiting geef je aan dat je graag deze brief in een gesprek verder wil toelichten.

Je weet nu dat een motivatiebrief hetzelfde is als een sollicitatiebrief. En wat er sowieso in moet staan. Maar hoe zorg je er nou écht voor dat jouw brief opvalt? Check deze vier tips.

 1. Je sollicitatiebrief is geen opsomming van je cv
  Over mijn eerste baan als medewerker in een supermarkt kan ik wel een paragraafje schrijven. Check. Dan nog twee alinea’s over mijn meewerk stage. Klaar. En dan noem ik nog even alle talen die ik spreek. Ojee nu wordt het wel een hele lange brief! Nou ja dan maar dat stuk schrappen over waarom ik bij het bedrijf wil werken. Niet doen! Dit is niet de ideale aanpak als je van dat solliciteren een succes wilt maken.

Een sollicitatiebrief is geen uitgeschreven cv, maar een toelichting van je motivatie. En dat doe je niet door je cv volledig in je sollicitatiebrief te herhalen, maar juist door bepaalde zaken van je cv toe te lichten. Zeg gerust iets over die baan bij de supermarkt, maar focus dan bijvoorbeeld op hoe je leerde omgaan met klanten en dat je die ervaring in je gewilde functie goed kan gebruiken.

 1. Ken het bedrijf
  Ga je solliciteren bij een grote ontwikkelmaatschappij? Of juist bij een klein bedrijf in elektrotechniek? Beide bedrijven vragen om een andere aanpak. Verdiep je voor het schrijven van je brief dan ook goed in het bedrijf waar je gaat solliciteren. Check bijvoorbeeld de ‘Over Ons’-pagina van een bedrijf, of hun socialmediakanalen. Kijk naar de tone of voice. Hoe communiceert het bedrijf? En wat zijn hun kernwaarden? Gooi dat in de mix met jezelf en neem het mee in je brief.
 2. Waarom ze jou moeten aannemen?
  Jezelf onderscheiden is misschien wel het belangrijkste bij solliciteren. Doe je dat niet, dan word je niet uitgenodigd voor een gesprek. Maar hoe onderscheid je je nou echt? In plaats van terugvallen op saaie clichés, moet je laten zien wie je bent en wat je kunt. Doe dat met humor, professionaliteit en creativiteit. En laat niet alleen zien wat je kunt, maar ook wie je bent. Een goede sollicitatiebrief is bijna een profiel van jezelf. Maar kijk uit. Praat niet alleen over jezelf, maar ook over het bedrijf en wat je kunt toevoegen.
 3. Wees oprecht
  Wat missen veel sollicitatiebrieven? Ze zijn niet oprecht. Ze bevatten dezelfde standaardzinnen en woorden die iedereen gebruikt. Kopieer geen motivatiebrief die je op internet kunt vinden. Dat is zonde, want waar het bij succesvol solliciteren écht om gaat, is dat de recruiter tijdens het lezen voelt dat jij een persoon van vlees en bloed bent. Dus wees zo eerlijk mogelijk over je kwaliteiten en je motivatie om ergens te willen werken. Dat betekent ook: niet liegen. Want ook al lukt het je misschien zo de baan te krijgen, uiteindelijk komt het ooit uit.

Heel veel succes bij het schrijven van je sollicitatiebrief en vergeet je niet in te schrijven bij Technetium!

Share:

Nieuws