Afgestudeerd! En nu?

Heb je eindelijk je opleiding afgerond? Gefeliciteerd! Je kunt opgelucht adem halen en even achterover zitten om te relaxen. Maar daarna breekt er een moment van keuzes aan. Nu je leven als student voorbij is, zul je je eigen boontjes moeten gaan doppen. Wat ga je doen? Ga je een fulltime baan gaan zoeken, of kies je voor iets anders? Voor je oriëntatie op een baan geven wij je alvast 5 tips:

 1. Stel jezelf vragen en maak plannen
  Om er achter te komen wat je precies wil doen, is het goed om jezelf een aantal zaken af te vragen. Wat voor werkgever zoek je? Een grote onderneming, of juist een kleinere. Wil je dicht de buurt werken, of vind je wat langer reizen prima. Schrijf alles op wat er in je hoofd op komt, hoe irrealistisch ook. Op deze manier kom je er achter wat je absoluut niet wil doen en dat geeft meer richting aan je plannen.
 2. Kies voor een werkgever die bij je past en ga voor echte leerervaring
  Ga je op zoek naar een baan, kijk dan niet alleen naar hoeveel je gaat verdienen. Kies voor een baan met inhoud en met echte leermogelijkheden bij een werkgever die bij je past. Gebruik je werkervaring om je dichter bij je doel te brengen en leer tegelijk iets over jezelf. Er ontstaan dan zeker kansen en groeimogelijkheden.
 3. Schiet op scherp in de banenjacht
  Verzend geen tientallen algemene sollicitatiebrieven naar onbekende personen. Schrijf je brieven gericht, bel de contactpersoon van de vacature persoonlijk op voorafgaand aan je sollicitatie. Als je nog gerichter aan de slag wilt, schrijf je dan in bij Technetium!
 4. Maak een CV dat verkoopt
  Om te beginnen moet je CV er goed uit zien en uiteraard geen spelfouten bevatten. Focus niet alleen op het nu, maar geef ook aan wat je voor een werkgever kunt betekenen in de toekomst. In iedere korte samenvatting die je geeft in je CV, moet je afvragen wat de relevantie is voor de werkgever. Prestaties noemen is prikkelend. Leef je in de werkgever. Lees meer over het maken van een goed CV.
 5. Vind een mentor en netwerk
  Praat met mensen die je kent en die iets kunnen vertellen over de beroepen of de branche die je interessant vindt. Loop een stage bij een vooraanstaand vakpersoon, als je denkt dat je hiermee veel kennis kunt opdoen. Dit zijn waardevolle ervaringen en brengen je nieuwe inzichten en contacten. Vergeet niet: als afgestudeerde heb je al een flink netwerk opgebouwd: je studiegenoten, docenten, verenigingen, huisgenoten, etc. Onderschat de waarde van je eigen netwerk niet!

We hopen je met dit artikel op weg te hebben geholpen. Zoek je meer persoonlijke begeleiding op weg naar je eerste baan. Schrijf je dan hier in bij Technetium.

Share:

Nieuws