Afgestudeerd! En nu?

Heb je eindelijk je technische opleiding afgerond? Gefeliciteerd! Je kunt opgelucht adem halen en even achterover zitten om te relaxen. Maar daarna breekt er een moment van keuzes aan, wat ga je nu doen? Nu je leven als student voorbij is, zul je je eigen boontjes moeten gaan doppen. Maar wat ga je doen? Ga je een fulltime baan gaan zoeken, of kies je voor iets anders? Voor je oriëntatie op een baan na het afstuderen geven wij je alvast 5 tips:

 1. Stel jezelf vragen en maak plannen
  Je bent dus klaar met je technische opleiding en gaat op zoek naar een baan binnen de techniek. Om er achter te komen wat je precies wil doen, is het goed om jezelf een aantal zaken af te vragen. Wat voor werkgever zoek je? Een grote onderneming, of juist een kleinere. Wil je dicht de buurt werken, of vind je wat langer reizen prima. Schrijf alles op wat er in je hoofd op komt, hoe irrealistisch ook. Op deze manier kom je er achter wat je absoluut niet wil doen en dat geeft meer richting aan je plannen.
 2. Kies voor een werkgever die bij je past en ga voor echte leerervaring
  Vanwege de crisis liggen de banen niet meer voor het oprapen. Gelukkig voor jou biedt het technisch vakgebied nog volop kansen. Ga je op zoek naar een baan, kijk dan niet alleen naar hoeveel je gaat verdienen. Kies voor een baan met inhoud en met echte leermogelijkheden bij een werkgever die bij je past. Gebruik je werkervaring om je dichter bij je doel te brengen en leer tegelijk iets over jezelf. Er ontstaan dan zeker kansen en groeimogelijkheden.
 3. Schiet op scherp in de banenjacht
  Als je gericht naar een baan gaat zoeken is het niet verstandig om op zoveel mogelijk jobboards je CV achter te laten en vervolgens achterover te gaan zitten. Zo kom je nergens! Verzend geen tientallen algemene sollicitatiebrieven naar onbekende personen. Hiermee schiet je aan het doel voorbij! Schrijf je brieven gericht, bel de contactpersoon van de vacature persoonlijk op voorafgaand aan je sollicitatie. En nog belangrijker, schrijf je in bij Technetium!
 4. Maak een CV dat verkoopt
  Om te beginnen moet je CV uiteraard geen spelfouten hebben en er ook goed uitzien. Verder is een belangrijk uitgangspunt dat je schrijft over wat je belooft te kunnen doen voor een werkgever in de toekomst. In iedere korte samenvatting die je geeft in je CV, moet je afvragen wat de relevantie is voor de werkgever. Prestaties noemen is prikkelend. Leef je in de werkgever. Lees hier (link naar artikel over CV) meer over het maken van een goede CV.
 5. Vind een mentor en netwerk
  Vind personen in je omgeving die je iets bij kunnen brengen in je beroep of technische branche. Loop desnoods een kleine kosteloze stage bij een vooraanstaand vakpersoon, als je denkt dat je hiermee veel kennis kan winnen. Het zijn waardevolle ervaringen en bovendien brengt je wellicht weer in contact met andere mensen. Bijna een vanzelfsprekend gegeven is dat het goed is om te netwerken, al maakt niet iedereen hier gebruik van. Als afgestudeerde heb je een flink netwerk opgebouwd: je studiegenoten, docenten, verenigingen, huisgenoten, etc. Onderschat de waarde van een goed netwerk niet!

We hopen je met dit artikel op weg te hebben geholpen. Maar zoek je meer persoonlijke begeleiding op weg naar de je eerste baan in de techniek. Schrijf je dan hier in bij Technetium

Share:

Nieuws

Tips and Tricks: cv

Als je gaat solliciteren heb je één ding zeker nodig: een cv. In een cv staan je werkervaring en diploma’s op een rij. Samen met